Baner
Code

CODE powstał w Londynie w 2002 roku z inicjatywy Aorta, oraz niegrającego już w zespole Kvhsta. Ich cel był prosty: tworzyć muzykę, tak aby odpowiadała ona przede wszystkim ich własnym oczekiwaniom. Owocem współpracy było promo "Neurotransmission", które jeszcze tego samego roku otworzyło zespołowi drogę do podpisania umowy ze Spikefarm Records. Do zespołu dołączyli Vicotnik z Ved Buens Ende i Dodheimsgard na basie oraz AiwarikiaR z Ulver na perkusji, co nadało grupie Angielsko/Norweskie korzenie.

Debiutancki, dobrze przyjęty album "Nouveau Gloaming" ukazał się w 2005 roku. Drugi krążek grupy - z Adrianem Erlandssonem z At The Gates na perkusji - wspomniany już "Resplendent Grotesque" - ukazał się  trzy lata później i został on nominowany do prestiżowej norweskiej nagrody muzycznej, Spellemann award, za najlepszy album metalowy 2009 roku.

Na przełomie ostatnich lat skład zespołu uległ zmianie. Grupa skupia w chwili obecnej wyłącznie angielskich muzyków o różnorodnym podłożu muzycznym. W odczuciu CODE ich pierwszy materiał od czasu zmiany składu, "Augur Nox", jest "najbardziej ambitnym i dynamicznym spośród dotychczasowych wydań". Premiera płyty miała miejsce w 2013 roku.

W listopadzie 2014 zespół ukończył nagrania swojego czwartego krążka, "mut". Jego premiera jest zapowiedziana na pierwszą połowę 2015 roku. "mut" to zwrot w dotychczasowym kursie muzycznym; na albumie nie doświadczymy znanego fanom formacji avantagrdowego black metalu. Jest to w pełni progresywno post-rockowe dzieło, będące wyrazem kreatywnej ambicji grupy.

CODE to:

Aort - Guitars
Andras - Guitars
LORDt - Drums
Syhr - Bass
Wacian - Vocals

Dyskografia:

  • "Neurotransmissions: Amplified Thought Chemistry" - Promo 2002 - Self-Released
  • "Nouveau Gloaming" - 2005 - Spikefarm Records / Necroterror Records
  • "Resplendent Grotesque" - 2009 - Tabu Recordings / Haintic
  • "Augur Nox" - 2013 - Agonia Records
  • "mut" - 2015 - Agonia Records

Kompilacje:

  • "The Wine of Satan II" - 2008 - Necroterror Records


Nadchodzące wydania
#ARcd219#ARLP188_V1#ARCD221
Najbliższe koncerty
ORIGIN
06.08.2020
Party San Festival, GER

DERANGED
07.09.2020
Setembro Negro Festival, BRA

HOUR OF PENANCE
08.10.2020
Roma @ Traffic Club, IT

DEMONICAL
09.10.2020
Berlin, Berlin Deathfest, DE

CENTINEX
09.10.2020
Berlin Deathfest, GER

HOUR OF PENANCE
09.10.2020
Milan @ Slaughter Club, IT

HOUR OF PENANCE
10.10.2020
Verona @ The Factory, IT

DERANGED
20.11.2020
Sofia @ GRINDHOUSE SKATEBOARD CLUB, BGR

DERANGED
21.11.2020
Athens @ BRUTALITY OVER SANITY FESTIVAL, GRC